Jo Droges Blog

Thursday, December 16, 2010

Marijuana

Marijuana (spanjisht), ose kanabis (latinisht) ose hemp (anglisht) apo kërp (shqip) është një planet që mund ta quajmë të mrekullueshëm, dhe ka një histori të gjatë po aq sa njërizimi (të paktën).

Marijuana

E vetmja bime që mund të kultivohet që nga Skandinavia në Ekuator, ka shumë veti kurative, rritet shpejt, kushton pak për tu mbajtur dhe bën një vaj të cilësisë së lartë. Ka furnizuar për mijëra vjet qytetërimet më të lashta duke dhëne 80 % të letrës, tekstile dhe lende djegëse. Në fakt, "Enciclopedia Britanica" është shtypur për 150 vite në letër kërpi, të gjitha librat shkollor deri në 1880 botoheshin në kërp, e përdorej për të paguar taksat në Amerikë që në 1631.
Presidentet më të mëdhenj të Shteteve të Bashkuara, si George Washington, Thomas Jefferson e baballarët e tjerë themelues lëvronin kërpin, Benjamin Franklin kishte një ndër të parat punishte letër në Amerikë dhe kultivonte kërpin.
Biblat e para, hartat, tabelat, kartat e para të Deklaratës së Pavarësisë e Kushtetuta janë të bëra nga kërpi, po nga kërpi ishte dhe flamuri i parë i Shteteve të Bashkuara.
Më 1916 Shtetet e Bashkuara shpallën një dekret më të cilin vendos që letra mund të bëhej nga kërpi dhe nuk duhej prerë më asnjë pemë : raporti vendoste se për çdo akër kërp, duheshin kultivuar 4 pemë.
Me rrëshirën e kërpit prodhoheshin vernikët e parë, dhe modeli i parë T i Henri Ford ushqehej me karburant të nxjerrë nga kërpi, dhe vetë makina u ndërtua nga plastika e kërpit.

Nëse e gjitha kjo është e vërtetë, atëherë përse një bimë është vënë jashtë ligjit ?

Ndodhi që në atë përiudhë industria filloj të kalonte me ritme të shpejta agrikulturën, dhe me këtë parakalim kanabis ishte viktima e parë.
Grupet e reja industriale amerikane që po lindnin sidomos mbi shfrytëzimim e naftës për prodhimin e energjisë si (Standard Oil - Rockefeller), dhe ato që shfrytëzonin pyjet për letrën (editore Hearst), dhe ato për prodhimin e fibrave artificiale për veshjet (Dupont) - pra të gjithë sektorë ku këto firma kishin investuar sasi të mëdha paraje.
Por kishin secila përballë kopshtitit të tyre ketë konkurrues të fuqishëm, kështu mblodhën forcat për të formuar një aleance të mjaftueshme për ta mundur. E vetmja zgjidhje për ti prere këmbët këtij kolosi sepse ishte i përhapur në të gjithë botën ishte. (aq sa në Shqipëri e përdornin edhe si bime zbukurimi, e jo vetëm kurative, pyesni gjyshen tuaj dhe ka për tju treguar për çajin që bënin me marijuanë kundër dhimbjeve të barkut, çudi tani po e përdoret edhe në mjekësi !).

Ilegaliteti

Fillon kështu operacioni mediatik për ta dëmonizuar, shpejt dhe me efikasitet ("Droga e djallit") dhe në saje të gazetave të Hearst (është personazhi i famshëm i Citizen Kane (Pushteti i katërt i O. Wells), i cili kishte një gazete të madhe në çdo qytet të Amerikës. I ndjeshëm ndaj parasë dhe në kërkim të një teme për të fituar popullaritet, Hollywood u lidh menjëherë me këtë manovër duke dhënë kontributin e tij për ti vene vulën përfundimtare këtij produkti. Filmi "Marijuana" : vrasëse e rinisë - një thithje, një feste, një tragjedi. Dënimi moral udhëtonte shpejt, nuk ekzistonte kundërinformacioni dhe për të bere një ligj që e ndalonte në këtë klimë ishte shumë e thjeshte. Edhe sepse 3/4 e senatoreve që miratuan ligin e famshëm "Marijuana Tax Act" në 1937, akoma në fuqi, nuk e dinin që marijuana dhe cannabis ishin e njëjta gjë : ishte ai gjeniu Hearst që futi emrin e ri për të çoroditur njerëzit.[1]
Fakti është se duke nisur nga ai moment Dupont mbyti tregun me fibrat e tij sintetike (Nylon, Teflon, Lycra, Kevlar, emra të dëgjuar për të gjithë në, kush nuk ka veshur një bluzë najloni ? janë të gjithë marka origjinale Dupont). Tregu i makinave po drejtohej përfundimisht drejt përdorimit të benzinës (madje edhe sot në Amerikë nuk ekzistojnë makinat me nafte ! vetëm këto vitet e fundit po flitet me rritjen e benzinës) por motori i parë i ndërtuar nga Diesel ishte me karburant vegjetal. Hearst ndërkohe po fillonte shkatërrimin e pyjeve në mënyre sistematike në Amerikën e Jugut dhe nga kjo lënde druri nxori në pak kohe aq letër se të çonte drejt falimentimit konkurruesit.
Korit të këtyre njerëzve "te mire" u shtohej edhe ai i prodhueseve të cigareve (emrat i dini, lexo paketën) të cilët donin të mbushnin këtë boshllëk me një produkt tjetër 100 herë më të dëmshëm se sa cannabis. Multinacionalet e sotme ato që influencojnë qeveritë, nuk janë gjë tjetër veçse pasardhësit direkt të asaj aleancë historikë që lindi në vitet '30 midis familjeve industriale. Si produkt tekstil, cannabis është 4 herë më i butë se pambuku, 4 herë më i ngrohtë, 3 herë më shumë rezistent dhe veshjet rrojnë më shumë, ka cilësi injifuge, pra nuk ka nevoje për pesticide që të kultivohet (pyesni fshataret e Lazaratit).
Si karburant kushton sa 1/5 e naftës së sotme me të njëjtin rendiment dhe nuk ndot ambientin. Dhe persa i përket letrës kushtin sa 1/10. Kemi bërë biznesin e shekullit ! Sala kur erdhi në qeveri në 1992 tha "Fshatari le të kultivojë produktin që kanë më shumë fitim, dhe që atëherë plasi mbjellja në Shqipëri veçse më vonë e kapën nga veshët dhe sot edhe në Shqipëri është e ndaluar"
36 miliard dollarë, dyfishi i drithërave, kjo është shifra e sasisë së Canabis të prodhuar në Amerikë në 2006, ndërsa në Shqipëri fshataret e shkret shkojnë në burg, fshataret Amerikane po pasurohen, dhe siç mund ta lexoni në shkrim Marijuana është bima me më rendiment nga të gjitha bimët e tjera bujqësore. Amerika zë vendin e parë në botë për prodhimin e Marijuanes,Po Shqipëria ?


Pse duhet të bëjmë luftë me fshataret e Lazaratit ndërkohë që në botë lejohet dhe dihet që përdorimi i saj është shumë i gjere ?
Sot qeveritë duhet t'a kuptojnë se nuk ia kemi nevojën naftës për të ushqyer industrinë petrolkimike - nëse ky do ishte problemi për eliminim total të naftës nga tregu - pasi ka bimë si kërpi, një bimë vërtetë e fisme, nga e cila mund të nxirren lëndët e para të nevojshme.
Prandaj çfarë fshihet pas OGM, pas politikës monetare, akoma është petroldollari ?
Fshihet emri i një bime, kërpi, që nuk ajo çfarë partitë e shoqatat duan të bëjnë me dije duke folur për liberalizim të drogave : fushatat e tyre të liberalizimit janë akoma më të rrezikshme pasi ushqejnë dizinformacionin pasi në fakt ngatërrojnë kërpin, që është një bimë, me marijuanën që është një përzierje. Duhet të çlirohemi nga këto paragjykime të kundrainformacionit të manipuluar nga vetë lobet që kontrollojnë tregun e naftës dhe sistemin monetar. Nëse duhet luftuar për legalizimin, atëherë nevojitet të luftojmë për të mbrojtur një bimë të çmuar për njerëzimin.
Me gjithë përdorimet që ka si bime cannabis (edhe në mjekësi) pse të mos lejohet prodhimi, kështu ndihmojmë me të vërtete ekonominë e fshatit dhe luftojmë kontrabandën sepse cannabis do të jetë e lirë dhe askush nuk do të merret më me kontrabandë.

No comments:

Post a Comment